Girona – een samenloop van culturen

Iets meer dan een uur met de trein vanaf Barcelona ligt Girona. Deze mooie en oude stad is te vinden op een heuveltop waar vier rivieren, en nog meer culturen, elkaar ontmoeten.

Een kort verhaal terug in de tijd

5552849404_3f365be8f3_zSinds de eerste bewoners een paar duizend jaar geleden aankwamen, heeft Girona 25 belegeringen en zeven veroveringen overleefd. De bewogen geschiedenis heeft geresulteerd in een hybride stad, met een mix van mensen en culturen. Van de Joodse getto (de thuisbasis van de belangrijkste Europese school van Kabbalistische studies in de 12e eeuw) aan de stadsmuren die werden gebouwd toen Karel de Grote in het jaar 785 de stad van de Moren in beslag had genomen, zijn er aanwijzingen van de Spaanse, Franse, Catalaanse, Moorse en Joodse invloeden op de stad.

De wateren van de rivier de Onyar verdelen het hedendaagse Girona in twee delen. De oude wijk, of Barri Vell, is te vinden op de oostelijke oever. De andere kant van de rivier, het nieuwere deel van Girona, strekt zich uit in de tegenovergestelde richting.

Waar te beginnen

Omdat het een relatief compacte stad is, zullen de meeste bezoekers de oude wijk van de stad eenvoudigweg te voet kunnen verkennen. Begin je tocht op de Passeig de la Muralla, waar je door de oude stad van stenen muren kunt wandelen, en klim naar de top van de hoge torens. Vanuit deze bevoorrechte positie kun je genieten van een indrukwekkend panoramisch uitzicht over de stad en haar charmes, zoals de altijd aanwezige kathedraal van de Heilige Maria van Girona, die majestueus over haar onderdanen uitkijkt en haar lange schaduw over de oude stad van Girona werpt.

Kerken

Girona by marimbajlamesaAls je op adem bent gekomen na het beklimmen van de 86 stappen om bij de entree van de kathedraal van de stad te komen, stap dan naar binnen om in het breedste gotische schip ter wereld (het centrale deel van de kerk) te bekijken. Met bijna 23 meter breed, is het enige schip dat breder is waar dan ook dat van de St. Pieters Basiliek in Rome. In het Museum van de kathedraal vind je het Tapijt van de Schepping, een 11e-eeuws textiel meesterwerk. Ondanks de leeftijd, zijn de kleuren van het tapijt nog steeds helder rood en aqua blauw, en trekt het de aandacht met de gedetailleerde illustraties van het christelijke scheppingsverhaal die vakkundig in het doek verweven zijn.

Een andere must is de kerk van Sant Feliu. Als je bij de kerk in de buurt bent, zorg er dan voor dat je foto’s maakt van de klokkentoren, omringd door acht pinakels, een van de meest opvallende bezienswaardigheden in Girona. Wanneer je naar binnengaat, kun je de Romeinse en Paleo-christelijke grafkamers bezichtigen, geplaatst in de kerkmuren zelf – proberen er een te vinden die dateert uit de 2de eeuw na Christus met de Romeinse god Pluto die de niet bereide Persephone naar de diepten van de onderwereld draagt.

Bewonder de Romaanse architectuur van de stad in Sant Pere de Galligants, een prachtige Benedictijner abdij. Daar kunnen de geschiedenisfanaten het verleden van Girona ontdekken in het Museum van de Archeologie van Catalonië, gevestigd in de voormalige abdijkerk en klooster.

El Call: de Joodse wijk van Girona

Neem daarna de tijd om af te dwalen door de goed bewaarde Joodse wijk van Girona. Dit wordt algemeen beschouwd als de best bewaard gebleven middeleeuwse Joodse wijk in heel Europa en een belangrijke toeristische attractie op zich, wat ironisch is als je bedenkt dat de joden in 1492 onder dwang (lees: geweld) uit Catalonië verdreven zijn. Bij Bonastruc Ça Porta kun je over de Joodse geschiedenis en het dagelijkse leven in Girona leren, plus een uitgebreide collectie bekijken van grafstenen die in het Hebreeuws geschreven zijn op de Joodse begraafplaats in Montjuïc.

Voordat je gaat

GironaLater kun je een ??ontspannende wandeling maken langs de rivier de Onyar. Blijf bij de oevers of zigzag over de bruggen van de rivier om verschillende perspectieven van de stad te krijgen. Bewonder de Cases de l’Onyar, traditionele huizen in gele en oranje citrustinten aan de rand van het water. Ga vervolgens naar de Rambla de la Llibertat waar je lokale producten in de winkels kunt bekijken voordat je een tussenstop maakt om te genieten van een biertje of een kop koffie op een terras op Plaza de Independencia, een plein gewijd aan de lokale bevolking die tegen Napoleon Bonaparte vocht in de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog.

Leun achterover en kijk een paar minuten naar de mensen om je heen, wat nog interessanter is gezien de historische omgeving. Ga je gang, bestel een tapa of twee (wij raden ansjovis L’Escala of Garrotxa geitenkaas aan met een paar pa amb tomàquet). Je hebt het verdiend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here